Οι κολπικές μολύνσεις δεν έχουν ηλικία!

Οι στατιστικές του WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) δείχνουν ότι ο συνδυασμός πολλών υγειονομικών και κοινωνικών παραγόντων μπορεί να δημιουργήσει χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τις γυναίκες σε πολλές χώρες.

Οι κολπικές μολύνσεις μπορεί να έχουν βακτηριακή (βακτηριακή κολπίτιδα, τριχομονάδες), μυκητιακή (Candidiasis) ή ιική προέλευση (έρπητα) και να επηρεάζουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα προκαλώντας περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα. Αυτό αντιπροσωπεύει όχι μόνο ένα σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης υγείας, αλλά και μια αίσθηση αμηχανίας για την πληγείσα γυναίκα.

Οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις του κόλπου είναι::


Αιδοιοκολπική καντιντίαση

Γνωρίζετε ότι περίπου το 75% των γυναικών σε γόνιμη ηλικία αναπτύσσουν μολύνσεις από Candida τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες διαταραχές;

Η αιδοιοκολπική καντιντίαση είναι μια κοινή λοίμωξη που προκαλείται από ένα μύκητα ζύμης (Candida Albicans), που ζει κανονικά σε διάφορα μέρη του σώματος μας (στο στόμα, τον κόλπο, την εντερική οδό), η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη εφίδρωση και υγρασία που, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να γίνει παθογόνος. Οι κολπικές μολύνσεις Candida είναι πολύ συχνές σε εφηβικά κορίτσια, γόνιμες γυναίκες και σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Επιπλέον, επηρεάζουν μικρά κορίτσια και άνδρες ασυμπτωματικά.

Οι κύριες αιτίες αυτής της λοίμωξης είναι: το ψυχοφυσικό στρες, ο διαβήτης, οι θεραπείες με αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σε υψηλές δόσεις. Το τελευταίο ειδικά προκαλεί έλλειψη προβιοτικών, «φιλικών» βακτηρίων που εμποδίζουν τη φυσική διάδοση αυτών των μυκήτων. Τα συμπτώματα της αιδοιοκολπικής καντιντίασης είναι: έντονες κολπικές εκκρίσεις με λευκή μορφή, κνησμός, ερεθισμός και / ή κάψιμο στον κόλπο και τον αιδοίο, ερυθρότητα, πόνος κατά την ούρηση και μερικές φορές λευκές κηλίδες στο δέρμα της κολπικής περιοχής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Candidiasis μπορεί να αποφευχθεί κρατώντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων στεγνή και καθαρή.


Χλαμύδια

Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες στον κόσμο.

Είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό, το Chlamydia Trachomatis. Μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια μη προστατευόμενης κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής σεξουαλικής επαφής και μέσω της μητρικής εμβρυϊκής μετάδοσης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις και ο κνησμός των γεννητικών οργάνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη επηρεάζει τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, με μέγιστη επίπτωση γύρω στην ηλικία των 20 ετών. Στο 75% των περιπτώσεων, είναι ασυμπτωματική. Για το λόγο αυτό, συχνά δεν αντιμετωπίζεται με αποτέλεσμα να έχει μερικές φορές σοβαρές συνέπειες. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η λοίμωξη, συνιστάται η σωστή χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής και η πραγματοποίηση ειδικών και τακτικών γυναικολογικών εξετάσεων, ακόμη και όταν δεν φαίνεται απαραίτητη.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες στον κόσμο (STD), η οποία επηρεάζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα της επίπτωσής της σε σχέση με τους γεωγραφικούς και φυλετικούς παράγοντες και τις συνήθειες υγιεινής. 

Η μετάδοση του παθογόνου οργανισμού προκαλείται γενικά από τη σεξουαλική επαφή, αλλά η λοίμωξη μπορεί επίσης να συμβεί έμμεσα, μέσω επαφής με μολυσμένα ρούχα ή αντικείμενα, όπως πετσέτες και εσώρουχα. Το πρόβλημα πλήττει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 45 ετών εξαιτίας τόσο της μεγαλύτερης έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου όσο και της παρουσίας γλυκόζης στο κολπικό επιθήλιο, μια ουσία που αποτελεί βασικό υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό του Trichomonas vaginalis. Τα συμπτώματα των Τριχομονάδων είναι ποικίλα και συχνά ενοχλητικά, περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις με έντονη οσμή, κνησμό ή ερεθισμό στον κόλπο, επίπονη σεξουαλική επαφή, κολπική αιμορραγία. Ενώ οι περισσότεροι άντρες που έχουν προσβληθεί από τριχομονάδες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.


Αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella vaginalis)

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από το Gardnerella vaginalis είναι δύο φορές συχνότερες από τις λοιμώξεις από Candida albicans.

Ο Gardnerella vaginalis, όπως και ο Candida albicans, είναι ένα βακτήριο που φυσιολογικά ζει στην εντερική χλωρίδα. Όταν το pH μεταβληθεί, οι γαλακτοβάκιλλοι - τα βακτηρίδια που υπερασπίζονται το κολπικό οικοσύστημα - μειώνονται και η μόλυνση εμφανίζεται. Παράγοντες κινδύνου είναι: σεξουαλική επαφή με διαφορετικούς συντρόφους, ελλιπής ή κακή προσωπική υγιεινή, κατάχρηση αντιβιοτικών, χρήση ενδομήτριων συσκευών αντισύλληψης, εγκυμοσύνη και γενετική προδιάθεση. Το τυπικό σύμπτωμα αυτής της λοίμωξης είναι μια έντονη και δυσάρεστη οσμή του "σάπιου ψαριού" που αντιπροσωπεύει επίσης έναν από τους τρόπους διάγνωσης της νόσου από τη "δοκιμή οσμής ψαριών". Άλλα συμπτώματα είναι: κολπικές εκκρίσεις, λευκές-γκρίζες εκκρίσεις, αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και κατά τη διάρκεια της ούρησης. Ωστόσο, αυτή η λοίμωξη εμφανίζεται συχνά χωρίς συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πρακτικές πρόληψης που συνιστά ο γυναικολόγος είναι οι εξής:

  • Αποφύγετε να φοράτε εσώρουχα κατασκευασμένα από συνθετικά υφάσματα και στενά ρούχα
  • Αλλάξτε συχνά την σερβιέτα κατά τη διάρκεια των εμμήνων ρύσεων
  • Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών, ακόμα και αν έχετε σεξουαλική επαφή με σταθερό σύντροφο
  • Παύση των σεξουαλικών συνευρέσεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας που έχει υποδείξει ο γυναικολόγος
  • Χρήση εξαρτημάτων προσωπικής φροντίδας χωρίς να τα μοιράζεστε με άλλους ανθρώπους
  • Κάνετε σωματική άσκηση και ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
  • Αποφύγετε το υπερβολικά συχνό πλύσιμο, για να μην καταστρέψετε τις φυσικές άμυνες του σώματος

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια μεταδοτική ασθένεια, που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV), τον ίδιο παθογόνο υπεύθυνο για τον κοινό επιχείλιο έρπητα, ο οποίος μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και, μερικές φορές, ακόμα και την περιοχή γύρω από το άνοιγμα του ορθού. Ο ιός μεταδίδεται από μη προστατευμένη σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Ο κίνδυνος μόλυνσης της λοίμωξης αυξάνεται σε περίπτωση μείωσης της ανοσολογικής άμυνας, του στρες, της ορμονικής ανισορροπίας και της βλάβης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι οι μικρές κόκκινες φλύκταινες στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό, προκαλώντας τοπική φαγούρα, καύσο και ερυθρότητα. Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτού του ιού περιλαμβάνει αντι-ιικές κρέμες για τις πληγείσες περιοχές και από του στόματος αντι-ιικές θεραπείες όπως ακικλοβίρη, ακόμη και αν δεν έχει αποδειχθεί ότι καμία φαρμακολογική θεραπεία καταστρέφει οριστικά αυτόν τον ιό .

Ο ρόλος του γυναικολόγου είναι πάντα θεμελιώδης, ειδικά όταν οι ασθένειες τείνουν να υποτροπιάζουν.

Αυτές οι σελίδες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, δεν προορίζονται και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράφονται εδώ, παρακαλείσθε να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας!