Μύθοι και Αλήθειες για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής


Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ καθαριστικό για την προσωπική υγιεινή μου. Αρκεί που πλένομαι!

ΛΑΘΟΣ. Για την προσωπική υγιεινή σας, είναι θεμελιώδες να χρησιμοποιήσετε ειδικά καλλυντικά προϊόντα τα οποία είναι ήπια και ασφαλή για το δέρμα σας. Επιπλέον, πρέπει να έχουν ένα επίπεδο pH κατάλληλο για το φυσιολογικό επίπεδο pH της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών στα διάφορα στάδια της ζωής τους (προ-εφηβεία, εμμηνόρροια, αναπαραγωγική ηλικία, εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό, και την εμμηνόπαυση). Πράγματι, η ευαίσθητη περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος και ένα συνηθισμένο καθαριστικό θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ επιθετικό στις βλεννώδεις μεμβράνες. Ειδικότερα, το pH είναι ο δείκτης της ευεξίας της ευαίσθητης περιοχής και πρέπει να διατηρείται από τα προϊόντα που εφαρμόζονται εκεί, με σκοπό την πρόληψη ανισορροπιών που οδηγούν σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού.

Φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα επαναλαμβανόμενων κολπικών μολύνσεων.

ΣΩΣΤΟ. Ένα από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα κολπικών μολύνσεων είναι η φαγούρα, που οδηγεί σε μια σειρά από επιπλοκές, όπως ερυθρότητα και κάψιμο. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχουν αρκετές δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις. Ως εκ τούτου, συνιστάται να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γυναικολόγο.

Η επιλογή ενός εξειδικευμένου καθαριστικού για την ευαίσθητη περιοχή και η καθημερινή φροντίδα της προσωπικής υγιεινής μου μπορεί να με βοηθήσει να αποφύγω μολύνσεις και ερεθισμούς.

ΣΩΣΤΟ. Η γυναικεία προσωπική υγιεινή συνδέεται με την έννοια της πρόληψης των μολύνσεων και ερεθισμών κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους, από την παιδική ηλικία μέχρι να ωριμάσουν. Θα πρέπει πάντα να είναι επαρκής για τις διάφορες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας, και να αποσκοπεί στην προστασία της λεπτής ισορροπίας των φυσικών άμυνων του σώματος.

Το σώμα μου έχει ήδη τις φυσικές άμυνες του.

ΣΩΣΤΟ. Σε γόνιμες γυναίκες, η κολπική χλωρίδα αποτελείται από καλά βακτηρίδια, γαλακτοβάκιλλοι, που κατοικούν φυσικά στην ευαίσθητη περιοχή, και εκτελούν διάφορες θεμελιώδεις λειτουργίες για να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία του pH και την καταπολέμηση των παθογόνων βακτηρίων.

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, δεν μπορώ να κάνω μπάνιο.

ΛΑΘΟΣ. Κατά τη διάρκεια των ημερών της περιόδου σας, αντ' αυτού, θα πρέπει να δίνετε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή σας, προκειμένου να αρθούν τα εναπομείναντα υπολείμματα του εμμηνορροϊκού αίματος, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό καθαριστικό με φυσιολογικό pH. Ωστόσο, είναι καλό να βεβαιώνεστε προηγουμένως ότι το νερό δεν είναι ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο, καθώς οι μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα και τη διάρκεια της εμμήνου ροής.

Δεν συνιστάται να κάνετε κολπικές πλύσεις, εκτός αν πρόκειται για θεραπευτικές σκοπό.

ΛΑΘΟΣ. Σε ορισμένες συνθήκες, όπως μετά την έμμηνο ρύση, οι κολπικές πλύσεις, με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και φυσιολογικό pH, συμβάλουν στην άρση των καταλοίπων του εμμηνορροϊκού αίματος που συγκεντρώνονται στον κόλπο και μπορεί να αλλάξουν το επίπεδο pH, και, κατά συνέπεια, δημιουργούν ένα γόνιμο περιβάλλον για την επιθετικότητα των παθογόνων μικροβίων.

Σε περίπτωση μόλυνσης, θα πρέπει και οι 2 σύντροφοι να ακολουθήσουν θεραπεία.

ΣΩΣΤΟ. Οι λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ως εκ τούτου, εάν η γυναίκα έχει μια λοίμωξη, είναι σημαντικό να ακολουθήσουν και οι δύο την κατάλληλη αγωγή, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «φαινόμενο πινγκ-πονγκ», το οποίο αναφέρεται στη λοίμωξη που επανεκπέμπεται πίσω από τον σύντροφο που δεν υποβάλλεται σε θεραπεία.

Η υγιεινή διατροφή βοηθά στην προστασία της ισορροπίας της ευαίσθητης περιοχής.

ΣΩΣΤΟ. Είναι θεμελιώδες να έχουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία παρέχει τη σωστή ποσότητα των ενζύμων γάλακτος και πρεβιοτικές ίνες, χρήσιμες για την ρύθμιση όλου του πρεβιοτικού συστήματος του οργανισμού μας και, κατά συνέπεια, του κολπικού οικοσυστήματος.

Η κατανάλωση πρεβιοτικών ινών είναι καλή για τον οργανισμό μου.

ΣΩΣΤΟ. Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα, οι οποίες, στη σωστή ποσότητα, ευνοούν την ανάπτυξη της σαπροφυτικής χλωρίδας και των γαλακτοβάκιλλων, και μπορούν να μειώσουν το επίπεδο του pH και να αναστείλουν την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων. Είναι μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της ορθής ανάπτυξης των γαλακτοβάκιλλων εις βάρος των παθογόνων βακτηρίων και ασκούν μια φυσική αντιβακτηριδιακή δράση.