Προσωπική υγιεινή: μια πράξη αγάπης για τον εαυτό μας

Οι γυναίκες είναι τα πιο απρόβλεπτα όντα στον κόσμο. Πράγματι, το σώμα τους αλλάζει - και, μαζί με αυτό, και η διάθεσή τους - αρκετές φορές σε μια ζωή, επηρεάζοντας την εσωτερική τους ισορροπία και την σωματική ευεξία. Η προστασία αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας είναι το πρώτο βήμα για να ζήσετε μια υγιή και αρμονική ζωή.

Η φροντίδα της προσωπικής σας υγιεινής είναι μια πράξη αγάπης και σεβασμού για τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας

Ανακαλύψτε μαζί μας τις βασικές αρχές για την προσωπική υγιεινή και την πρόληψη λοιμώξεων που σας βοηθούν να αισθάνεστε προστατευμένοι καθημερινά.


Για εσάς

 • Πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ξεπλύνετε προσεκτικά. Η πλύση των γεννητικών οργάνων σας πολύ συχνά θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως η καταστροφή της προστατευτικής βακτηριακής χλωρίδας
 • Xρησιμοποιήστε ένα συγκεκριμένο και μη επιθετικό καθαριστικό, το οποίο δεν μεταβάλλει την κολπική βακτηριακή μικροχλωρίδα και δεν ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Πράγματι, πολλά καθαριστικά μπορούν να αλλάξουν το κολπικό pH και να καταστρέψουν τα "φιλικά" βακτήρια.
 • Πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή, καθαρίζοντας από τον κόλπο προς τον πρωκτό. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε τη μεταφορά βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, προς τον κόλπο.
 • Στεγνώστε καλά την ευαίσθητη περιοχή, καθώς η υγρασία ευνοεί τη διάδοση των βακτηρίων και των μυκήτων.
 • Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μετά από τη σεξουαλική επαφή, τον αθλητισμό, τη σάουνα, δηλαδή μετά από όλες τις δραστηριότητες που αυξάνουν την εφίδρωση και κάνουν το σώμα σας πιο ευάλωτο στις μολύνσεις, συνιστάται να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή σας.
 • Πλένετε τα χέρια σας καλά, καθώς είναι οι κύριοι φορείς βακτηριδίων και προσέχετε την υγιεινή των εξαρτημάτων μπάνιου, ειδικά στις δημόσιες τουαλέτες.
 • Χρησιμοποιήστε εσώρουχα από βαμβάκι, τα οποία επιτρέπουν στην επιδερμίδα σας να αναπνεύσει και αποφύγετε τη χρήση συνθετικών ή στενών ρούχων, επειδή αυξάνουν το επίπεδο υγρασίας και συνεπώς τον κίνδυνο λοιμώξεων.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που ευνοεί την κανονική λειτουργία του εντέρου και τρώτε καθημερινά γιαούρτι και ίνες, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι εντερικές λοιμώξεις συχνά οδηγούν σε κολπικές μολύνσεις, καθώς και σε μείωση της ανοσολογικής άμυνας.

Για το ζευγάρι

 • Είναι σημαντικό να φροντίζετε για την υγιεινή του ζευγαριού. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας δίνει προσοχή στην προσωπική του υγιεινή και βεβαιωθείτε ότι και οι δύο έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε τη μετάδοση λοιμώξεων και αφροδίσιων ασθενειών με αποτέλεσμα «πινγκ-πονγκ».
 • Η προσωπική υγιεινή των ανδρών είναι εξίσου σημαντική με αυτή των γυναικών: με το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων, μπορείτε να απομακρύνετε τις εκκρίσεις που συλλέγονται μεταξύ της γλωσσίδας, του πέους και της ακροποσθίας. Επιπλέον, αποφεύγετε τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα σε γόνιμη ηλικία καθώς και κατά την εγκυμοσύνη.
 • Συνιστάται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες να πλένουν τα γεννητικά τους όργανα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να ξεπλένουν καλά. Το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως καταστροφή της προστατευτικής βακτηριακής χλωρίδας.
 • Προτείνετε στον σύντροφό σας να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό καθαριστικό, το οποίο είναι απαλό, με ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο pH και κλινικά δοκιμασμένο για να εγγυάται την υψηλότερη ανεκτικότητα στο δέρμα.
 • Συνιστάται να στεγνώνετε καλά τα γεννητικά όργανα, καθώς η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των μυκήτων.
 • Πλένετε τα χέρια σας σωστά, καθώς είναι οι κύριοι φορείς βακτηριδίων και προσέχετε την υγιεινή των εξαρτημάτων μπάνιου, ειδικά στις δημόσιες τουαλέτες.
 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό από την αρχή έως το τέλος της σεξουαλικής επαφής και σε περίπτωση πρωκτικού σεξ. Πράγματι, υπάρχει μια άφθονη μικροβιακή χλωρίδα στο ορθό.
 • Είναι γενικά ένας καλός κανόνας για όλους τους άνδρες να ελέγχουν τα γεννητικά τους όργανα τακτικά. Πράγματι, κατά τη διάρκεια του καθημερινού καθαρισμού, μπορεί να πραγματοποιήσει αυτοέλεγχο των όρχεων, να παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή, κάψιμο ή ερυθρότητα, που είναι σημαντικά προειδοποιητικά σήματα για συνεχιζόμενες λοιμώξεις.

Για την κόρη σας

 • Δεν είναι σωστό να σκεφτόμαστε την προσωπική υγιεινή ως "κάτι" μόνο για τους ενήλικες. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να μάθουμε πώς να φροντίζουμε αυτό το μέρος του σώματος από την παιδική ηλικία, χάρη σε κάποιους απλούς καθημερινούς κανόνες.
 • Διδάξτε στην κόρη σας τις οικείες σας συνήθειες υγιεινής, μέσω παιχνιδιών. Πράγματι, οι καλές συνήθειες περνούν από τη μητέρα στην κόρη. Μόλις το κοριτσάκι σας αισθανθεί ανεξάρτητη και αυτόνομη στις επιλογές για την προσωπική της υγιεινή, τότε αυτές οι συνήθειες θα γίνουν μέρος της καθημερινής ρουτίνας της ζωής της.
 • Η καθημερινή προσωπική υγιεινή δεν είναι "κάτι" μόνο για τις μελλοντικές γυναίκες, αλλά αφορά και στα μικρά αγόρια.
 • Για την κόρη σας (4-13 ετών) χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για την ευαίσθητη περιοχή των κοριτσιών. Πράγματι, κατά την προ-εφηβική ηλικία, το κολπικό pH είναι ουδέτερο, λόγω της απουσίας οιστρογόνων, και τα "καλά" βακτηρίδια είναι στη μειονότητα σε σύγκριση με τα "κακά" βακτήρια. Αυτό κάνει τις βλεννώδεις μεμβράνες των μικρών κοριτσιών πολύ λεπτές, ευαίσθητες και ξηρές. Επομένως, είναι απαραίτητο να προστατεύονται καθημερινά οι φυσικές άμυνες του κόλπου μέσω μιας σωστής προσωπικής υγιεινής.
 • Η προσέλευση σε σημεία κινδύνου, όπως πισίνες, γυμναστήρια, σάουνες ή δημόσιες τουαλέτες, εκθέτει περισσότερο την κόρη σας σε βακτηριακές επιθέσεις. Διδάξτε της να πλένει τα χέρια της σωστά, καθώς τα χέρια είναι οι κύριοι φορείς βακτηρίων.
 • Δώστε στα παιδιά σας τη δική τους προσωπική πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε την εξάπλωση μικροβίων και μυκήτων.
 • Δείξτε στην κόρη σας πώς να πλένει σωστά την ευαίσθητη περιοχή.
 • Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή των παιδιών σας δεν περιέχει υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και είναι πλούσια σε νερό.